Ubuntu Nedir? - admin - 12-29-2025
Ubuntu, Debian tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır.
Canonical Ltd. tarafından geliştirilen Ubuntu, hem bireysel masaüstü kullanıcıları hem de kurumsal sunucu ortamları için en popüler ve yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Adını, Güney Afrika'da "başkalarına karşı insanlık" anlamına gelen felsefi bir kavramdan almıştır ve bu felsefeyi yazılımın herkes tarafından ücretsiz ve erişilebilir olması ilkesiyle birleştirir.
Temel Özellikler ve Avantajlar- Açık Kaynak ve Ücretsiz Kullanım: Ubuntu, tamamen açık kaynaklıdır. Bu, herkesin kodunu inceleyebileceği, değiştirebileceği ve ücretsiz olarak dağıtabileceği anlamına gelir. Lisans maliyeti olmaması, onu bütçe dostu bir seçenek yapar.
- Kullanıcı Dostu Arayüz: Geleneksel olarak Linux dağıtımları karmaşık kabul edilirken, Ubuntu GNOME masaüstü ortamını kullanarak Windows ve macOS kullanıcılarının kolayca adapte olabileceği modern ve sezgisel bir arayüz sunar.
- Güvenlik ve Stabilite: Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş olması sayesinde Ubuntu, doğal olarak yüksek güvenlik seviyesine sahiptir. Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar Windows'a göre çok daha az yaygındır ve güncellemeler güvenlik açıklarını hızla kapatır. Ayrıca, sunucu ortamlarında stabilitesiyle tanınır.
- Yazılım Yönetimi: Ubuntu, güçlü ve merkezi bir paket yönetim sistemi olan APT (Advanced Packaging Tool) kullanır. Kullanıcılar, "Ubuntu Yazılım Merkezi" (Ubuntu Software Center) aracılığıyla binlerce uygulamayı kolayca bulup tek bir tıkla yükleyebilirler.
- Geniş Donanım Desteği: Özellikle son yıllarda donanım tanıma ve sürücü desteği konusunda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Çoğu modern bilgisayar bileşenini ek bir kuruluma gerek kalmadan otomatik olarak tanır.
- Topluluk Desteği: Dünya çapındaki devasa bir kullanıcı ve geliştirici topluluğuna sahiptir. Karşılaşılan herhangi bir sorun veya soru için forumlarda, web sitelerinde veya Wiki sayfalarında hızlıca destek bulmak mümkündür.
![[Resim: attachment.php?aid=1]](https://sanalmesele.gen.tr/attachment.php?aid=1)
Ubuntu Sürümleri
Canonical, her altı ayda bir yeni bir Ubuntu sürümü yayınlar ve her iki yılda bir de LTS (Long Term Support - Uzun Süreli Destek) sürümü çıkarır. LTS sürümleri, beş yıl boyunca güvenlik ve bakım güncellemeleri aldığı için kurumsal ve kritik sistemler için tercih edilir.
Ubuntu'nun ana kullanım alanları:
- Masaüstü (Desktop): Günlük bilgisayar kullanımı, web gezintisi, ofis işleri ve multimedya için idealdir.
- Sunucu (Server): Bulut bilişim, web sunucuları, veritabanı sunucuları ve ağ hizmetleri için endüstri standardı haline gelmiştir. AWS, Google Cloud ve Azure gibi büyük bulut sağlayıcıları altyapılarında yaygın olarak Ubuntu'yu kullanır.
- IoT (Internet of Things): Küçük cihazlar ve gömülü sistemler için optimize edilmiş versiyonları mevcuttur.
Ubuntu, Linux dünyasına adım atmak isteyenler veya güvenilir, hızlı ve özelleştirilebilir bir işletim sistemi arayan herkes için mükemmel bir başlangıç noktasıdır.
RE: ? Ubuntu Nedir? - admin - 12-29-2025
Kendime teşekkür ederim
|